СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

23 Юни

"Фестивал на дивите цветя" в Смолян

Инициатори на фестивала са "Екоорганизация - Родопи" и община Смолян. Партньори са Регионалната инспекция по околната среда и водите-Смолян, Българска фондация "Биоразнообразие", училища и читалища от региона. Финансова подкрепа за реализацията му е получена от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и Програма "Култура" на Европейската комисия чрез проект "Цветна Европа".

Фестивалът се организира по проект "Родопите - градината на Орфей" и е част от мрежа Фестивали на дивите цветя, които ще се състоят в Словения, Хърватия, Румъния и Великобритания под егидата на PlantLife International. Периодът за организиране на фестивал не е избран случайно - това са дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве. Обичаят "Еньовден" ще бъде представен на поляните край с. Горна Арда на 23 юни.

В рамките на фестивала ще бъде съшита "поляна" от цветни кръпки с детски рисунки. Рисунките ще бъдат сглобени в общо платно, което ще представя красивото многообразие от растения в България. Проектът ще бъде представен в други страни, както и в Европейската комисия в Брюксел.

Сред инициативите на фестивала са включени ботанически и велотурове сред поляните на Родопите, ателиета по традиционни и художествени занаяти. В с. Могилица ще се състои традиционният "Празник на народното творчество и занаятите", като освен фолклорната програма, ще бъде пресъздаден и обичаят "Адрелез" - танц на водата и цветята. В с. Сивино посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на родопската седянка, да се научат как се приготвя кус кус, да дегустират билкови чайове и местни кулинарни специалитети. На 29 юни в Смолян ще бъде открит базар на местни екопроизводители на екопродукти. Инициативи, включени в програмата, ще представят още възможностите за туризъм и най-интересните атракции в региона.



Фестивали


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш